
10 stycznia 2025r. uczniowie Szkoły Przysposabiającej do Pracy brali dział w „Warsztatach kelnerskich” prowadzonych przez panią Justynę Golczak. Podczas zajęć zapoznawali się zgadnieniami dotyczącymi:
1. Nakrywania stołu obrusem
2. Ułożenia naczyń i sztućców
3. Ułożenia serwetki
4. Podejścia do stolika, przywitania się z klientem i podaniem mu karty dań (menu)
5. Ułożenia sztućców po zakończonym posiłku
Pani Justyna prezentowała każde zadanie na swoim stoliku. Po ich omówieniu uczniowie na swoich stolikach (w grupach) samodzielnie wykonywali zadania i praktyczne ćwiczenia w tej dziedzinie.
Jury przydzielało punkty biorąc pod uwagę:
· Prawidłowość wykonania zadania,
· Dokładność wykonania zadania,
· Pracę zespołową w grupie,
· Życzliwość panującą w grupie
Dodatkowo pani Justyna opowiadała, jak kelner powinien być ubrany, uczesany, jakie mieć dłonie i makijaż (kobiety). Każdy uczestnik otrzymał nagrodę według zajmowanego miejsca oraz certyfikat ukończenia szkolenia kelnerskiego.





