Tak jak w ubiegłym roku, 6 grudnia 2024 r. uczniowie uczęszczający do technikum żywienia i usług gastronomicznych (kl.I CT, II GT, III GT, IV GT) oraz uczący się w zawodzie kucharz (Ib, 2p) pod opieką nauczycieli katedry gastronomicznej przygotowali dla swoich kolegów i koleżanek ze szkoły smaczny poczęstunek. Wspaniały zapach unoszący się od kilku dni po korytarzach szkoły zwiastował przygotowywanie cudownych pyszności, bogatych w cynamon, goździki, anyż, kardamon, wanilię, przyprawy korzenne, pomarańcza, cytryny, wanilię. Dzięki wspaniałej współpracy naszej zdolnej młodzieży upieczono mnóstwo muffin udekorowanych kolorowym lukrem, polewą czekoladową i posypanych złotem, ciasto piernikowe, czekoladowe browni, przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Uczniowie mogli tez rozgrzać się aromatyczną zimową herbatą. Chętnych do degustacji tych przysmaków nie brakowało, a przy serwowaniu potraw pomagała sama Pani Dyrektor Magdalena Ambrozik.
Na uwagę zasługują również piękne własnoręcznie wykonane przez uczniów dekoracje świąteczne, pięknie udekorowany i przystrojony stół, jasny od blasku lampek choinkowych. Dzięki temu w szkole panowała niesamowita atmosfera integracji, serdeczności, przyjaźni, szacunku i miłości. Warto dodać, że również uczniowie z technikum graficznego pomagali w przygotowywaniu dekoracji, a uczniowie klas mundurowych także ochoczo zaangażowali się w pomoc.
„Słodkie Mikołajki” nauczyciele katedry gastronomii wraz z uczniami zorganizowali także w II oddziale szkoły czyli na Nowym Świecie. Tłumy degustujących uczniów, uśmiechy na twarzy i serdeczna atmosfera unosząca się w powietrzu świadczą o tym, iż również w ZST – w Dzień Św. Mikołaja zrobiło się pysznie, kolorowo i pachnąco, a przy tym zapanował niecodzienny klimat i odrobina magii.