Mikołajki to dla wielu ulubiony dzień w roku szkolnym. Dzień Świętego Mikołaja jest wyjątkową tradycją, która integruje. Tego dnia prawie każdy przyszedł w czerwonej czapce na głowie lub w przebraniu Świętego Mikołaja witając się ze sobą radośnie od samego wejścia do szkoły. Jednak wszystkich zastanawiał tajemniczy zapach wypieków, cynamonu, goździków, wanilii i anyżu unoszący się po korytarzach szkoły zwiastujący, że coś święci się pysznego. I wcale nikt się nie mylił, bo młodzież z katedry gastronomii z klasy 1p, 1GT, 2GT i 3GT przy wsparciu swoich ukochanych pań, Pani Małgosi Piaskowskiej, Eweliny Łęszczak i Alicji Piotrowskiej przygotowała dla swoich kolegów z innych klas poczęstunek w postaci piernikowego browni, placka drożdżowego z wiśniami, kolorowych pierników, ciasta piernikowego przekładanego powidłami, polanego samodzielnie przygotowaną czekoladą i oprószonego prażonymi migdałami. Były także ciastka maślane z konfiturą i samodzielnie przygotowany budyń czekoladowy. Aby się rozgrzać w ten chłodny dzień można było napić się pysznej herbaty malinowej z miodem, pomarańczą i goździkami oraz kawy zbożowej z mlekiem. Chętnych do degustacji tych wszystkich przysmaków nie brakowało, dlatego na pomoc przy serwowaniu ciast wezwaliśmy Panią Dyrektor Magdalenę Ambrozik, która uwijała się jak mrówka, bo kolejka z minuty na minutę robiła się dłuższa. Dzisiejszy dzień był wyjątkowy nie tylko dzięki wspaniałej atmosferze, pozytywnej energii jaka panowała, ale także dzięki temu, że był to czas integracji dla wszystkich. Dziękujemy.